Monday, August 20, 2007

No One Lives Forever

Why is it that almost every time I talk about death, somebody thinks it’s so scary or so afraid that it might be a sign that I would die soon? Not to mention the responses like:
“Ih! Ngomong apa sih!? Udah ah! Serem banget!”
“Hus! Jangan ngomong gitu ah!”


Why? Why can’t I talk about this?

Apa salahnya kalo kita inget bahwa suatu hari nanti, kita SEMUA bakal meninggal? Do you really think we’re going to be in this planet for good? Please deh! Example number 1, yang paling gampang. Stroll by a graveyard. What do you see? News flash. THOSE are dead people. Dead. Gone. Vanish. What do you feel? Scared? Okay. Scared of what? Ghosts?? Kunti? Pocong??? Nggg… Alrite, the last one scares the shit out of me too :D But that’s not the point! Do you want to know how I feel if I drove by a cemetery? Do you know what I see?

Well, I see me in the future. That would be ME lying there, somewhere, someday. My heart would pound really fast and hard. Sometimes a little bit dizzy and got chill in my spine. I would be afraid. But then I would think “It’s okay. Everybody dies.”

Wow.

How true is THAT!?!! EVERYBODY DIES. It’s just a matter of time and cause. But yes, I will be, eventually, not in this life anymore. Then I would get a bit dizzy again. This time it’s not becoz I was afraid (doesn’t mean that I’m not either :p). It’s becoz the feeling is sooo overwhelming! Can you imagine!!! Sekarang, kita ngejalanin hidup sehari-hari masih aware bahwa di "ujung sana" bakal ketemu garis finish. Tapi nanti?? Pas kita udah nyampe ke finish, we’ll live “there” forever and ever!!! Can you believe it?? And no man can ever imagine how life is going to be like “up there”. I’ve tried and I got more headaches :D There would be no ending for us. Only eternity awaits.

And you know what? Like I’ve always said, thinking a lot about death is not that bad. It does sound depressing, I admit :D But really, think about this. Thinking that you could die in any random second, (should) makes you rethink what you’re doing/going to do. Misalnya, mau berangkat ke PS jam 17.30. Udah tinggal berangkat, tau-tau adzan Maghrib. Option 1: Ignore it and catch a cabbie to PS. Option 2: Shalat dulu baru ke PS. Yang paling enak sih ya langsung berangkat. Scara temen udah nunggu, Haagen Dasz udah memanggil. Tapiiii kalo kita mikir “Ih, gimana kalo tiba-tiba pas otw ke PS, kecelakaan terus meninggal dalam keadaan belom shalat Maghrib?? Hiii!” Dijamin, option 2 bakal dipilih tanpa mikir lagi! Ya ngga? Atau kamu lebih takut si Ujang marah karena nunggu lama daripada Tuhan yang marah??? Seriously, this kind of thinking ngaruh banget buat aku yang suka bolong-bolong shalat wajibnya. Ato buat yang mau/lagi slingkuh "Apa jadinya kalo gue mati pas lagi berasyik-masyuk sama si Neneng?" ;))

Which leads me to another thought (boy, I sure think a lot these days :D Useful ones I hope). Udah punya bekal apa ya aku untuk “nanti”?

Have I done, the very least, my daily prayers today?
Have I asked enough forgiveness for my sins?
Have I spent lots of time with my family?
Have I said “I love you”s often to my family and friends?
Have I taken out harsh words from my daily conversations?
Have I stopped hurting people's feelings?
Have I forgiven the ones who’ve hurt me?
Have I forgiven ME?

In overall, am I good enough as a person? I’m not talking about udah cantiknya make-up aku, udah perfect-nya rambutku, udah kerennya bajuku. Pada akhirnya, what’s the point if I don’t look good in front of The Maker??

Like I’ve been saying. No one lives forever. And neither do you.


- Farika, who's far from being perfect but trying very hard to be the very least of it-

12 comments:

Silverlines said...

Indeed.
And I guess that's what been lingering in my mind, the thought of have I been behaving well enough to die ?
In addition to that, in my case, who'd my daughter be with if I die ...
Hmmm ..

Anonymous said...

bila waktu t'lah berhenti, teman sejati hanyalah amal.
bila waktu t'lah terhenti, teman sejati tinggalah sepi... sepi.

farika, coba baca buku petualangan setelah kematian.

Farika said...

Silverlines: A daughter... Hah... More things to think about, eh? :)

Anonymous: Hmm... Belom pernah kepikiran sih baca buku kaya gitu. I'll take it as a consideration. Thx :)

intan said...

Maku punya buku bagus ttg hal ini, kalo Mba berkenan, aku mau kirimin buku ini ke Mba

Farika said...

Waduh Tan... Kamu baek banget sih :)
Waktu itu kan udah pernah ngasih aku buku. Yang ini, kasih tau aja judulnya nanti aku beli sendiri hehehe
Thanx ya sweetie

intan said...

Memaknai Kematian, penulisnya KH. Jalalludin Rakhmat, Bukunya bagus dan tidak terkesan menggurui, tapi mengajak kita mempersiapkan kematian yang pasti akan datang menjemput kita

drake4life said...

The only place where you live forever is the hereafter. And this life, is like a test to determine whether you going to the good university or the bad university. And you can't do any make up test.

Ecky said...

This kind of thinking stroke me when my brother died, I can feel the chill in my spine every time I'm thinking how my brother's doing up there, does God accept him of what he used to be as a human being or does God is giving punishment for him for what he did in this world... too many thought flying around on my mind.. but then semua berpulang kepada sang Maha Pencipta, everybody will die we just don't know how and when...

Keke said...

Well I did that 2 kalo ke kuburan :)) Malahan gue dah ngebayangin nisan gue kayak apa nantinya. Pokoknya gue engga mau kuburan gue lebih tinggi dari permukaan tanah. Biar aja keinjek2 juga ga' apa-apa... Trus gue dah bilang ama ibu, pokoknya nanti kalo mendinggal duluan, ga' mau ah ditutupin pake kain batik. Kesannya mistis getoooo... Mendingan pake kain putih, chiffon would be great! :) Nanti ingetin orang-orang ya dol, kalo gue meninggal duluan :)

Nasta Nara said...

Gw selalu berdoa, semoga Allah memperkenankan gw mati dalam keadaan Khusnul khotimah. Insyaa Allah, Amiiin. Ntah itu meninggal setelah shalat, atau apapun. Dan smoga saat gw meninggal kelak, apapun yg gw tinggalkan kelak, hanya kebaikan belaka. Amiiin.
Trus saat ini, gw juga sudah mikir-mikir, TPU mana yang sekiranya deket dengan rumah yah? Biar gampang orang2 terkasih gw melihat makam gw, sekedar membacakan Al Fatihah.

Dan yang terpenting, kapan pun kematian itu datang, smoga keluarga gw ikhlas. Amiin. hiks.. sedih ngebayanginnya..

Della said...

hihihi.. bener bgt mba aku jg suka mikir begitu kl lagi mulai ada pilihan menyesatkan, takut mati pas blm shallat ih amit2, ya Allah semoga selalu dijauhkan dr kesesatan, Amiiinnn

cecilliahidayat said...

mbak, cari film Jepang yang judulnya "Departures" deh...it's really good, and it talks about death :) *bukan film horor, drama gitu, tp bener2 bagus banget* :D